Mitt arbetssätt

Känslofokuserad psykoterapi

Jag arbetar med relationell känslofokuserad psykoterapi på psykodynamisk grund. Hjärnforskning på bland annat känslor och anknytningsmönster ligger till grund för utvecklingen av känslofokuserade metoder och forskningen visar att de är effektiva. Centrala utgångspunkter är att människan har en egen inre drivkraft att läka, växa och utvecklas och att en trygg och varm relation mellan terapeut och klient är avgörande för att en psykoterapi ska vara hjälpsam.

”Jobbiga” känslor

Känslor upplevs ofta svåra att hantera. Vi kanske tycker att de är mer en belastning än en tillgång och önskar att vi hade bättre kontroll över dem. Psykologisk forskning visar att känslor är mycket viktiga för oss. Det är känslorna som hjälper oss att förstå vad vi behöver, de är avgörande för vår överlevnad och utan tillgång till dem kan vi ha svårt att ta hand om oss själva och våra grundläggande behov.

Under uppväxten och även senare i livet kan vi göra erfarenheter som gör att vi helst vill undvika kontakt med känslor. Inte sällan är det negativt laddade känslor som till exempel ilska och sorg. Vi kanske har upplevt att ilska aldrig har lett till något positivt eller att sorg har bemötts som en belastning av vår omgivning och därför blivit bra på att kontrollera och dölja sådana känslor även för oss själva. Även positiva känslor kan ha fått en negativ laddning för oss på grund av hur de bemötts av våra närmaste under vår uppväxt, så att vi kan ha svårt att tillåta oss att känna glädje, stolthet, lust eller kärlek. Utan kontakt med våra äkta, oförvanskade känslor kan vi ofta känna oss tomma, osäkra och vilsna och drabbas av ångest, skam- och skuldkänslor.

Bli mer autentisk

I känslofokuserad psykoterapi får du stöd och vägledning i att närma dig dina innersta känslor och tankar. Du får öva dig på att ta emot, förstå och acceptera dina känslor och att börja uttrycka dem på sätt som blir mer meningsfulla och positiva. Målet är att du ska kunna förstå och acceptera dig själv och bli mer autentisk och trygg.

Stödjande kontakt

Ibland kan det passa bättre med en mer stödjande kontakt – om du till exempel är sjuk, går igenom en stor sorg eller har andra större påfrestningar i din tillvaro. Då arbetar vi främst med att försöka förstå vad du behöver för att må och fungera bättre i din vardag.

Kortare kontakter

Kortare kontakter kan vara i form av professionell rådgivning med en tydlig frågeställning, eller en korttidsterapi (ca 10 ggr) med ett väl avgränsat fokus. Det kan också vara en kristerapi för dig som går eller nyligen gått igenom en svår livshändelse, som till exempel en separation eller en traumatisk förlust av en nära anhörig.